A konyhában számos eszközt nap mint nap használunk. Annyira megszoktuk őket, hogy nem tekintünk rájuk potenciális veszélyforrásként. Pedig nem árt óvatosabban bánni velük, és változtatni néhány szokásunkon, hogy elkerüljük a bajt!

11. Műanyag edények

Hogy rugalmasabbá tegyék őket, a gyártók speciális vegyi anyagokat használnak az elkészítésükhöz. Ezek pedig veszélyesek az egészségre. Biztosan te sem szeretnéd ezeket az anyagok az ételedben és a szervezetedben tudni.

10. Mosogató

Ha az edényedből származó ételmaradékok egy ideig a mosogatóban maradnak, szaporodni kezdenek a baktériumok, mint a szalmonella és sok más. A konyhai mosogató valóban piszkos hely tud lenni.

9. Kések

A késeknek mindig élesnek kellene lenniük. Ha nem így történik, vágás közben félrecsúszhatnak és komoly sérülést okozhatunk magunknak.

8. Szivacsok

A mosogatószivacsban nagyon gyorsan szaporodnak a baktériumok. Ha kiöblítjük, azzal semmit sem segítünk ezen. A baktériumok elpusztítása céljából vannak, akik a mikróba teszik a mosogatószivacsot, vagy beáztatják fertőtlenítőbe, esetleg kimossák a mosogatógépben a leghosszabb és legforróbb programon. Nem érdemes ilyen praktikákat alkalmazni. Az a biztos, ha rendszeresen lecseréled.

7. Konyharuhák

A konyhában a legpiszkosabb dolgok közé tartoznak. Mindig hozzájuk érsz, kézmosás előtt és főzés közben is. Így kerülnek a baktériumok az ételedbe.

6. Légfrissítők

Valamennyi típusú légfrissítőben találhatók olyan vegyi anyagok, amik tüdőkárosodást és akár rákot is okozhatnak. Jobban jársz, ha kinyitod az ablakot, és kiviszed a konyhai szemetest.

5. Gáztűzhely

Soha ne felejtsd el ellenőrizni, hogy kikapcsoltad-e a gáztűzhelyet mikor végeztél a főzéssel. Így megelőzheted a gázszivárgást.

4. Tapadásmentes edények

A túlhevített teflon mérgező füstöt bocsát ki. Ezért ebben az esetben jobb, ha régimódi, jól bevált serpenyőt használ.

3. Húsdaráló

Tartsd távol tőle az ujjaidat! Minden húsdarálóhoz jár egy kis eszköz, amivel a húst nyomkodhatod lejjebb a darálóba. Ezt használd, ne a kezedet!

2. Konyhamalac

Kizárólag a szemetet öntsd bele, és soha ne nyúlj bele! Ha valamit bele is ejtettél, azt se próbáld az ujjaiddal kihalászni!

1. Vágódeszkák

Mindig legyen külön vágódeszka a konyhádban a hús és a zöldség számára. A nyers húsban lévő baktériumok komoly betegségeket okozhatnak. Sérült vagy nagyon karcos vágódeszkát ne használj, mert a repedésekben a baktériumok kitűnően tudnak szaporodni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here