Manapság a legtöbb ember odafigyel az egészséges étkezés fontosságára. Bár nem mindenki tudja, hogy a főzéshez használt konyhai edények is majdnem olyan fontosak, mint maguk az ételek. Még a legegészségesebb étrendet betartók is szenvedhetnek egészségügyi komplikációktól, ha a konyhai edényük mérgező.
Összegyűjtöttük a legveszélyesebb edényeket, s felsoroltuk a lehetséges, biztonságosabb opciókat is.

1. Teflon

A teflon valószínűleg a legnagyobb „gonosztevő” a listán. Rengetegen választják ezt a típusú edényt, ugyanis mindenhol megtalálható. Ugyanakkor ez a legveszélyesebb is.

A teflon nem tapadós felületét az úgy nevezett politetrafluor-etilén (PTFE) bevonattal érik el, ami egy plasztik polimer, s ha 300 C° fölé melegszik, méreganyagok kezdenek el szivárogni belőle. Ez a mérgező gőz influenzaszerű tüneteket okozhat. Nem csak az emberekre veszélyes, de a kisállatok és a madarak esetében akár halálos is lehet.

A Teflon konyhai edényekbe egy másik kémiai vegyület is megtalálható, a perfluor-oktánsav (PFOA), ami összekapcsolható több rákos megbetegedéssel is, mint például a mell-, a prosztata- és a petefészek rákkal. Miközben úgy hiszik, hogy a PFOA olyan kicsi mennyiségben található meg a teflonokban, hogy nem veszélyes az emberekre, fontos megjegyezni, hogy sok más mindennapos tárgyban is megtalálható. Épp ezért, a legjobb, ha lecsökkentjük az ilyen edények használatát.

Vannak más bevonatú edények is, amik PTFE- és PFOA-mentesek (például a gránit), ám ezeket is csak addig biztonságos használni, amíg a bevonat teljesen ép. A bevonat elég vékony, így könnyedén felsérthetjük. Ha egyszer felsértettük, azonnal hagyjunk fel a használatával.

Próbáld ki inkább a következő tuti biztos alternatívát: használj valódi öntöttvas konyhai edényt. Biztonságos főzni benne, és biztosan ellenáll az időnek is. Jól és igazán egyenletesen melegszik fel, sőt ha kifényezed, még le sem ragadnak benne a dolgok. Nem szivárognak belőle méreganyagok az ételedbe, mi több, igazság szerint remek természetes módja a vasszinted megemelésének is. Ha pedig nem vagy vashiányos, kipróbálhatod a lakkal bevont öntöttvas edényeket is, amik épp olyan biztonságosak, és ugyanolyan kényelmes használni őket.

2. Alumínium edények és alufólia

Nem meglepő, hogy az alumínium használata igen elterjedt, amellett, hogy ez a leggyakoribb fém, nagyon erős, könnyű, többcélú és újrahasznosítható. Ugyanakkor vannak rejtett veszélyei.

Az alumínium egy neurotoxikus fém. A megemelkedett alumínium szintet számos központi idegrendszeri betegséggel kapcsolták össze, beleértve az Alzheimer-kórt és az amiotrófiás laterálszklerózist (ALS). Mivel az alumínium edények általában bevonatosak, a bevonat hajlamos a sérülésre, ennek következtében pedig mérgező fém kerül az ételedbe.

Próbáld ki a következő biztonságos alternatívát inkább: üveg edény. Az ilyen típusú edények soha nem fognak mérgező anyagot kibocsájtani melegítés hatására. Tartósak, környezetbarátok, és nem tartják magukban a régi ízeket és szagokat. Az egyetlen hátránya, hogy leragadhatnak bennük az ételek, de ez igazán kevés ár azért, hogy biztonságos edényben süss-főzz.

3. Vörösréz konyhai edény

Biztosan láttál már vörösréz edényeket az üzletekben, és te is elámultál rajta, milyen szépek. Lehet, hogy már a gyors hővezetéséről is hallottál. De tudtad, hogy a vörösréz valójában veszélyes, ha edényekhez használják?

Csak úgy, mint sok már nehézfém, a vörösréz is fontos az emberi egészségnek… kis mennyiségben! De ha nagyobb mennyiség kerül a szervezetedbe, az akár nehézfém mérgezéshez is vezethet. Ha a vörösréz edény nincsen bevonva más anyaggal, savas ételek főzése során vörösréz szabadul fel belőle. Ha pedig bevont edényt vásárolsz, a bevonat gyakran tartalmaz nikkelt, ami pedig egy másik mérgező elem.

Próbáld ki a következő biztonság alternatívát inkább: rozsdamentes acél edény. Ez egy igazán nagyszerű opció, viszonylag könnyű és ellenáll a karcolásoknak, ha pedig kifényezed, nem fognak leragadni az ételek sem. Igen tartós, csak bizonyosodj meg róla, hogy étkezési rozsdamentes acél edényt veszel, ez a típus ugyanis nem tartalmaz sem nikkelt, sem pedig krómot.

4. Kerámia bevonatos edény

A kerámia bevonatos edények szépek, elsőre pedig biztonságosnak is tűnnek. Tulajdonképpen, a 100%-os kerámia edények teljesen biztonságosak. A bevonatos kerámia edények azonban igencsak rossz anyagokat rejtenek magukban.

A lágy kerámia bevonat nem éppen tartós, és mindennapi használat mellett néhány hónap alatt megsérül a bevonat. Ha pedig ez megtörténik, a bevonatban található ólom és kadmium az ételedben köt ki, később pedig a testedben. Az ólommérgezés a fémmérgezések egyik legveszélyesebb típusa, hastáji fájdalomhoz, fejfájáshoz, meddőséghez és egyéb egészségügyi komplikációkhoz vezethet (komoly esetekben pedig akár kómához vagy halálhoz). Még ha a bevonat ólommentes is, a felsértett edény akkor is veszélyt jelenthet, ugyanis a kerámia bevonat alatt általában neurotoxikus alumínium van.

Próbáld ki a következő biztonságos alternatívát inkább: 100%-os kerámia edény. Ez az egyik legjobb és legbiztonságosabb opció, hiszen teljesen természetes anyagokból készül, nem mérgező, nem karcolódik, és nem pereg le. Továbbá nem is ragadnak le benne az ételek, és akár mosogatógépben is mosható. Az egyetlen negatívuma, hogy a 100%-os kerámia edények igen drágák, ugyanakkor valóban tartósak is.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

1 hozzászólás

  1. Nagyanyam szaz eves zomancozott palacsintasütöjet elhoztam Nemetorszagba es sokat hasznalom, miutan a csaladban is aööandoan szolgalatban volt.Tisztesseges zomancos serpenyö. Nem attol függ, milyen burkolata van egy edenynek, hanem a minösegtöl. Ugyanugy lehet teflonos, mint rezes edenyt hasznalni, persze betartani bizonyos elöirasokat. Szeretnem tudni, ki az , aki 300 fokra fel tudja a serpenyöjet forrositani?
    Az ilyen tanacsadas mögött mindig reklam van, valaki el akar adni dolgokat es a masikokat lekicsinyiti.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here