Felébredsz az éjszaka közepén. Próbálsz mozogni, de a tested nem reagál. Azt hiszed, csak álmodsz, de nyilvánvaló, hogy tudatodnál vagy. Próbálsz segítséget hívni, de hang sem jön ki a torkodon. Csak fekszel, úgy érzed magad, mint egy idegen a saját testedben. Neked bizony alvási bénulásod, azaz alvásparalízised van. Annak ellenére, hogy az emberek többsége erről még csak nem is hallott, a népesség 7,6%-a megtapasztalja valamikor az élete folyamán, akkor is, ha később nem emlékszik rá.
Cikkünkből többet is megtudhatsz erről a rejtélyes állapotról.

Mi az alvási bénulás?

Az az állapot, mikor a tudatánál lévő ember nem tud beszélni és mozogni. Általában akkor jelentkezik, mikor elalszol vagy mikor felébredsz. Ilyenkor bénultságot érzékelsz, mintha valami nagyon súlyos tárgy nyomna maga alá. Általában hallucinációk is kísérik ezt az állapotot, amitől az egész még rémisztőbbnek tűnik.

Elveszted a kontrollt a tested felett.

Mindegy, mivel próbálkozol, az alvásparalízis közben nem tudod felébreszteni a testedet. Vannak, akik az ujjaikat még képesek mozgatni. Gyakran úgy írják le ezt az állapotot, mint egyfajta “testen kívüli élményt”, ami néhány másodpercig, de akár percekig is tarthat.

Rémálmokat és hallucinációkat tapasztalsz.

Az alvásparalízis legfőbb tünetei közé tartoznak a hallucinációk és a rémálmok. De ezek nagyban különböznek azoktól az álmoktól, amelyeket alvás közben látsz. Valójában akkor hallucinálsz, mikor az elméd már éber, és érzed is, hogy ébren vagy. Ettől ez az állapot még ijesztőbbé válik.

Miközben le vannak bénulva, sokan sötét alakokat látnak, és különös zajokat hallanak. Egyesek tapasztalnak olyan érzést is, mintha valaki ki akarná őket rángatni az ágyból, repülnének vagy éppen rázkódik a testük. Nem nehéz kétségbeesni és pánikolni, mikor úgy érzed, elveszted az irányítást a saját tested felett. A szorongás is rád törhet, hiszen se mozdulni, se kiabálni nem tudsz.

Nem új keletű jelenség.

Alvásparalízistől már az ókorban is szenvedtek az emberek. Sok történet és legenda létezik világszerte, ami ehhez az állapothoz nagyon hasonló jelenségekről számol be. Többnyire valamiféle démoni megszállottságnak vagy földönkívüliek általi elrablásnak hitték.

A svájci művész, Henry Fuseli egyik munkája is ezt az állapotot ábrázolja. A festményen egy démon ül egy nő mellkasán, aki alvásbénulásban szenved, amit az erős nyomás szimbolizál.

Mi okozza?

Mikor alszunk, testünk belép a REM-fázisba, azaz a gyors szemmozgás fázisába. Az agyunk parancsot küld az izmoknak a pihenésre, az atónia állapotába kerülünk. Ez az állapot szükséges ahhoz, hogy a mozgásunk korlátozottá váljon, hogy az ne kövesse az álmainkat. Az alvási bénulás akkor történik, mikor a test nem tudja végrehajtani az átmenetet. Ébren vagyunk, de nem tudunk kilépni az atónia állapotából.

A közben fellépő hallucinációknak több magyarázata is lehet. Az egyik, hogy az agyunknak a félelemérzetért és érzelmekért felelős része nagyon aktív a REM-fázis alatt. Működik akkor is, mikor körülöttünk semmi nem utal veszélyre. Hogy ezt pótolja, az agyunk különböző hátborzongató hangokkal és árnyakkal áll elő.

Tényezők, amelyek alvásparalízishez vezethetnek.

Az alvási bénulás önmagában természetes jelenség. Bárkivel megtörténhet, függetlenül kortól, nemtől, egészségi állapottól. De a tudósok szerint vannak bizonyos tényezők, amelyek növelik az előfordulásának esélyét:

 • Rossz minőségű alvás: A rendszertelen alvási ritmus, az álmatlanság, a narkolepszia, a kialvatlanság is hozzájárulhat az alvási bénulás megjelenéséhez. Azt is megfigyelték, hogy gyakori a több műszakban dolgozóknál.
 • Háton alvás: Meglepő módon ez az egyik leggyakoribb kiváltó oka az alvásparalízisnek. Ez a póz a tüdőre és a légutakra nehezedő nyomás miatt hajlamosabbá teszi rá az embert.
 • Genetika: Családi okokra is visszavezethető, az alvási bénulás örökölhető is.
 • Mentális problémák: Ezen a téren a tudósoknak még van mit felfedezniük, de azt megfigyelték, hogy akik traumát éltek át, poszttraumás stressz szindrómában vagy szorongásban szenvednek, gyakrabban élnek át alvásparalízist.

Hogyan lehet kezelni?

Kellemetlen érzés és rossz élmény, de az alvási bénulás valójában nem jelent veszélyt, semmilyen módon nem árt a testnek. Kezelésére egyelőre nincs módszer. Az orvosok általában az alvási szokások megváltoztatását javasolják. Például:

 • Mindennap ugyanabban az időpontban feküdj le és kelj fel.
 • Lefekvés előtt ne igyál koffeint vagy egyéb élénkítő italokat.
 • Kerüld a háton és hason való alvást.
 • A hálószobádban ne legyenek elektromos készülékek.

A legfontosabb pedig, hogy próbáld megőrizni a nyugalmadat, amíg ez az állapot véget nem ér. Maradj higgadt, és ne pánikolj.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

1 hozzászólás

 1. Nekem is szokott lenni, és nagyon rémisztő.
  Valahol az alvás és az ébrenlét közötti állapot.
  Sokáig nem is tudtam mi ez, és nem is beszéltem róla.
  Aztán beszéltem róla a lányomnak, és a neten utána néztünk, így tudtam meg, hogy alvási bénulásnak nevezik.
  Érdekes, hogy mióta tudom, mi ez, azóta ritkábban fordul elő.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here