Mindannyian tapasztaltuk már az elalvásért vívott, felemésztő küzdelmet. Furcsa módon, ha a lábunkat kidugjuk a takaró alól, segíthet a dolgon. A titok nyitja, hogy az alváshoz az ideális hőmérséklet 18 fok és a lábunk a kapocs ahhoz, hogy ezt el is érjük.

Segít szabályozni a testhőmérsékletet.

A lábunk tökéletes hűtő-mechanizmussal működik. Alvásszakértők szerint a test bármely részétől eltérően a láb különleges összeköttetésben van az artériákkal és a vénákkal, amelyek meleg hatására tágulnak, lehetővé téve, hogy több vér érje el a bőr felületét, így az hamarabb le tudjon hűlni.

Ráadásul a lábfejen nagy részén nem találhatók szőrszálak, ezért egész éjjel hideg tud maradni. A testhőmérséklet így kiegyensúlyozza önmagát és jól alhatunk.

Ha kidugod a lábad, gyorsabban elalszol.

Ahhoz, hogy el tudjunk aludni, a testhőmérsékletünknek 1-2 fokkal csökkennie kell. Ezért vagyunk bajban az alvással, mikor túl meleg van, ilyenkor a testünk harcol a túlmelegedés ellen. Létfontosságú lehűteni magunkat éjszakára, ehhez pedig már az is elég, hogy kidugjuk a lábunkat a takaró alól. Minél hamarabb hűl le a testünk, annál hamarabb zuhanunk álomba.

Ez a legkényelmesebb póz, ha betakarózva alszol.

Számos oka van annak, hogy a legtöbben nem tudnak takaró nélkül aludni. Viszont ilyenkor gyakran melegünk van és máris a 22-es csapdájában találjuk magunkat. Tökéletes megoldás, hogy kidugjuk a lábunkat a takaró alól, közben pedig a testünket kényelmesen fedi a puha takaró.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here