Mindenkivel megesett már, hogy jóval többet vásárolt zöldségből és gyümölcsből, mint amit aztán meg tudott enni. Telepakoljuk velük a hűtőt, néhány nap múlva pedig szomorúan látjuk, hogy a nagy részüket dobhatjuk is ki, mert már nincsenek fogyasztható állapotban. Ennek az oka pedig a rossz tárolás. A következő tippekkel a lehető legtovább eltárolhatod a különböző zöldségeket és gyümölcsöket, hogy hosszabb ideig élvezhesd őket.

1. A burgonyának, hagymának, paradicsomnak semmi keresnivalója a hűtőben. Nem véletlen, hogy a nagymamádnál sem a fridzsiderben, hanem hűvös, száraz helyen – többnyire a pincében – találtad meg őket.

2. Egyes gyümölcsök és zöldségek etiléngázt termelnek, míg mások erre kifejezetten érzékenyek. Ezért az avokádót, a paradicsomot és a kivit sose tedd a rájuk érzékenyen reagáló répa, alma, brokkoli és saláta közelébe, mert hamarabb megromlanak.

3. Ha a banánhoz még nem nyúltál hozzá, nyugodtan tarthatod egy tálban az asztalon. Ha azonban már felnyitottad a héját, tedd a hűtőbe. Mivel a banán is etiléngázt állít elő, a legjobb, ha minden más zöldségtől és gyümölcstől távol tartod.

4. A friss fűszereket és a zöld salátát légmentesen zárható tasakban tárold. Így nem fognak elindulni bennük a romlásukhoz vezető oxidációs folyamatok.

5. A citrusféléket a hűtőben tárold, mégpedig egy lyukacsos kosárban vagy perforált műanyag tasakban.

6. A brokkoli, a sárgarépa, a jégsaláta a hűtő legalsó fiókjában, egy papírral bélelt dobozban érzi a legjobban magát.

7. A burgonya és az alma nagyon jól kijönnek egymással. Ha együtt tárolod őket, megelőzheted a krumpli kicsírázását.

8. Az angolzellert csomagold alufóliába, és így tedd be a hűtőbe, hogy szára és levelei tovább maradjanak zöldek és roppanósak.

9. A friss ananászról vágd le a leveleit, fedd le frissentartó fóliával, és fejjel lefelé állítva tartsd a hűtőben.

10. A zöldségeket, gyümölcsöket soha ne tedd a sütő közelébe, a hő nem tesz jót nekik.

11. A nedvességtől a gyümölcsök és zöldségek hamar megbarnulnak, ezért ne mosd meg őket előre, csak akkor, ha már el is fogyasztod őket. Ha felvágni, darabolni szeretnéd pl. sütés, főzés előtt, közvetlenül felhasználás előtt tedd meg, mert megbarnulnak.

12. A friss gyömbért tartsd a hűtőben.

13. A gombát tedd papírzacskóba, ebben tárold a hűtőben vagy a kamrában.

14. A paradicsom árnyékos helyen, szobahőmérsékleten áll el a legtovább.

15. Zöldségek és gyümölcsök tárolásához műanyag doboz helyett használj inkább papírból vagy üvegből készült tárolóedényt.

BÓNUSZ: A friss zöldeket alufóliában tárold, sokkal tovább maradnak frissek.

További hasznos tárolási tanácsok:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here