Megnyugtathat a tény, hogy hivatalosan számos összetevőt nem vagy csak korlátozott mértékben használhatnak a gyártók az egyes készítményekben. Ha azonban pontosan tudnád, hogy az előírások mennyi mindent megengednek, közel sem éreznéd magad ennyire biztonságban.

A nap mint nap használt kozmetikumok, szépségápolási termékek elkészítéséhez több mint 84.000 fajta kemikáliát alkalmaznak, melyeknek csupán 1%-áról mondható el, hogy biztonságos az ember számára. A nők pedig sokkal inkább ki vannak téve ezek káros hatásainak, hiszen közel kétszer annyi készítményt használnak a mindennapok során, mint a férfiak.

Miközben rutinszerűen samponozod a hajad, legközelebb jusson eszedbe, milyen vegyszereket kensz éppen magadra! Nem véletlen, hogy egyre többen használnak organikus termékeket vagy készítik el maguknak, otthon a szépségápolási szereket.

Talán a legutolsó dolog, amire számítanál, hogy a samponodban, kondicionálódban karcinogén anyagok vannak. Márpedig kutatások szerint igenis vannak! Az 1,4-dioxán, a formaldehid bizonyítottan karcinogének, miközben a legelterjedtebb kozmetikai márkák – melyek babakozmetikumokat is gyártanak –, rendre alkalmazzák őket összetevőként. A parabénről mára köztudottá vált, hogy az egyik legkárosabb anyag, ami szinte valamennyi szépségápolási termékben benne van. Ezek a vegyi anyagok nem vagy csak nagyon lassan bomlanak le, így a lefolyóba kerülve az ivóvíz tartalékokat is mérgezik.
Potenciális veszélyt jelentenek a szervkárosodás szempontjából, kimutatták, hogy kárt okoznak a légzőrendszerben, a vesékben és a májban is. Azt te is tapasztaltad, hogy samponok milyen mértékben képesek irritálni a szemet – ez is a durva vegyi anyagoknak “köszönhető”.

Mivel a termékek hátoldalát böngészve nagyon nehéz eldönteni, hogy mennyire veszélyes a rendszeres, tartós használatuk, a legjobban úgy védheted magad, ha organikus készítményeket vásárolsz vagy felkutatsz és diy projektek keretében elkészítesz házi kozmetikum recepteket – tusfürdőt, száraz sampont, bőrradírtfürdőbombátkörömlakkot, borotvakrémet, babaolajat, fogkrémet, sminklemosót, szemránckrémet –, melyekkel ugyanolyan hatékonyan, ám a vegyi anyagok betegséget okozó hatásainak veszélye nélkül végezheted a mindennapos szépségápolásodat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét